Beter Slapen betreft een regelmatig terugkerend thema in onze beddenspeciaalzaak, dusdanig dat we de noodzaak een aantal de aan ons gestelde vragen rondom de wijze waarop we mogelijk onze slaap kunnen verbeteren op deze pagina hebben geplaatst. Maar ook worden we geconfronteerd met problemen die wel degelijk slaapgerelateerd zijn maar waarbij de achtergrond meer op het neurologische of psychische vlak liggen. Hieronder vind u een aantal van deze onderwerpen.
Mocht een onderwerp er niet in voorkomen waar wel u wel graag advies over wilt inwinnen?
staat uw onderwerp er niet bij? laat het ons weten of maak een afspraak in onze winkel
Dit zijn veel voorkomende onderwerpen en aandachtspunten in onze gesprekken welke we niet uit de weg gaan, sterker nog graag komen we daarvoor in contact met u.
Verder wordt, waar nodig en mogelijk, het bestaande bed door ons beoordeeld en om er zeker van te zijn of het niet aan een slaapgewoonte ligt zetten we de SlaapID® ook wel slaapscan in voor een aantal nachten.
Dan weten we in ieder geval aan de hand van de lichaamshoudingen of deze een extra oorzaak spelen in de klachten. Verlaging van spierspanning is dan hetgeen we trachten te bewerkstelligen zodat pijnklachten verminderen en ook kunnen verdwijnen, dit ligt overigens per situatie anders.
En ja, er is zeker wat aan te doen, althans we kunnen het aangenamer maken door het juiste bedtextiel te adviseren, o.a. produkten van SmartSleeve® lenen zich daarvoor maar ook andere fabrikanten doen een duit in het zakje, verder kan er bij een nieuw bed rekening worden gehouden met de juiste matraskern-opbouw en de tijk (hoes) die om de matras gekozen kan worden.
Slaapapneu is het tijdelijk geen adem krijgen tijdens de slaap waardoor je adem stokt. Bij mensen die hier last van hebben stokt de ademhaling meerdere keren per nacht voor enkele tientallen seconden per keer. Doordat de adem stokt schieten ze tientallen keer per nacht naar een lichter slaapstadium waardoor de slaap gefragmenteerd wordt.
Snurken is een symptoom van slaap apneu. Partners die naast deze persoon liggen hebben vaak veel last van dit gesnurk en maken zich vaak grote zorgen doordat ze de ademhaling (of gesnurk) horen stoppen.
Bij een gedeelte van de apneupatiënten wordt de luchtpijp afgesloten door een combinatie van resonerende spiermassa en overtollig vet. Daarom is bij mensen met overgewicht afvallen vaak een mogelijkheid om van deze aandoening af te komen. Daarnaast is er de mogelijkheid tot het inzetten van een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) apparaat, een kapje dat op de mond en neus wordt geplaatst en een continue luchtstroom naar binnen blaast, zodat de luchtpijp niet de kans krijgt zich te sluiten. Maar ook andere hulpmiddelen zijn verkrijgbaar één en ander afhankelijk van een slaappositie gerelateerde apneu. Bij verdenking van een apneu kunt u zich laten observeren bij o.a. een instituut voor slaapgeneeskunde zoals het SIVSG instituut te Woerden maar ook andere instanties.
Bij deze stoornis hebben mensen een aanhoudend patroon van ontregeling van de slaap. De persoon met deze stoornis heeft een slaap-waak ritme dat niet in overeenstemming is met wat van deze persoon geëist wordt. Deze ontregeling van het ritme komt vaak doordat mensen een langere periode op onregelmatige tijden naar bed gaan of opstaan.
Een oorzaak voor deze stoornis is waarschijnljik te vinden in het feit dat ieder mens een natuurlijke slaap-waak ritmiek heeft. De ene persoon is meer een ochtendtype, de andere persoon meer een avondtype. Dit ritme lijkt genetische te zijn bepaald. Als dit ritme niet gevolgd kan worden kunnen er problemen ontstaan. Als mensen met een extreem avond ritme (bv. vermoeid worden rond half twee) wel om twaalf uur naar bed gaan, liggen zij vaak nog anderhalf uur wakker.
Dit wakker liggen lijkt dan veel op insomnie. Insomnie is dan ook sterk verbonden met de stoornis in de slaap-waak ritmiek. een vervroegde ritmiek is verbonden met doorslaapinsomnie; een verlate ritmiek is verbonden met inslaapinsomnie.
Problemen rond het slaap-waak ritme komen vaker voor bij mensen die in ploegendiensten werken of voor hun werk onregelmatige diensten moeten draaien. Daarbij is het een stoornis waar nogal wat studenten last van hebben doordat zij op zulke onregelmatige tijden wakker zijn. (bron: slaapproblemen.org)
We hebben dus een biologische klok, net als planten en dieren. Ook het blauwe licht van een smartphone, laptop, tablet of led-tv ontregelt die klok met alle gevolgen van dien. Gebruik de slaapkamer nou gewoon voor uw slaap. Dus adviseren we de net opgesomde apparaten uit de slaapkamer te verbannen.
De meeste mensen hebben, als ze net in hun bed liggen, wel eens dat hun benen opeens schokken of bewegen. Vaak gebeurt dit net voordat je in slaap valt en gaat dit gepaard met een gevoel van vallen.
Mensen die last hebben van rusteloze benen, hebben dit veel vaker (naar schatting heeft vijf à tien procent van alle mensen ouder dan twintig hier last van). De officiële benaming voor deze aandoening is “restless legs syndrome ” (RLS). Wat er precies gebeurt, is niet duidelijk maar in de diepe slaap gaat er iets mis tussen de communicatie tussen de hersenen en de benen. De benen beginnen vanzelf te bewegen en te schoppen; ongeveer elke twintig a dertig seconden. Deze bewegingen zijn vaak zo erg dat de slaper ervan wakker wordt en in het geval van een partner wordt deze vaak ook (soms pijnlijk) gewekt.
De rusteloze benen `s nachts zijn soms een onderdeel van “periodic limb movement disorder” (PLMD). Het rusteloze benen syndroom is een neurologische (fysieke) aandoening die zich kenmerkt door een irriterend, branderig gevoel diep in de kuiten. De aandoening kan zich ook voordoen in de bovenbenen, voeten, romp en armen. Het is niet pijnlijk maar erg vervelend en hinderlijk, en zorgt voor een onweerstaanbare drang tot bewegen. De symptomen komen vooral voor als niet of weinig bewogen wordt. (bron: slaapproblemen.org)
Op de rug slapen
Als men op de rug slaapt zorgt de zwaartekracht ervoor dat het zachte gehemelte en de tong makkelijker naar achteren kunnen vallen, waardoor de holtes worden vernauwd
Natuurlijke bouw
Bij sommige mensen is de keelholte van nature zo nauw dat hij bij het inademen bijna sluit. Bij andere mensen kan het gehemelte en de huig van nature al erg lang en slap zijn.
Roken
Irritatie van de keel kan de wand van de keelholte verdikken en de doorgang vernauwen.
Overgewicht
Door overgewicht worden de wanden van de keelholte dikker, waardoor de doorgang vernauwd wordt.
Nauwe neusholte
Door verkoudheid, allergie, poliepen of scheefstand van het neusschot kan de neusholte vernauwt worden.
Is hier nu wat aan te doen? Misschien wel, Pose kan de oplossing zijn of bijdragen tot een verbetering.