Een goede traagschuim matras,biedt lig-eigenschappen en comfort waarbij de drukverlagende eigenschappen als voornaamste kenmerk aan de orde is. De matras verdeelt en ondersteunt op een goede wijze het lichaamsgewicht, dit is wel sterk afhankelijk van de opbouw in de matras. Er wordt met een traagschuim matras nagestreefd de doorbloeding van ons lichaam zo min als mogelijk te beperken, althans dusdanig dat het omkeren op de matras minder regelmatig aan de orde zou moeten zijn dan bij de andere op deze site onder de aandacht gebrachte matrassen.
Afhankelijk van het type traagschuim wordt onder invloed van warmte en het lichaamsgewicht het traagschuim zacht en vormt het zich naar uw lichaamsvorm waardoor je als het ware in een passende mal ligt. De matrassen die deze eigenschap bij zich dragen worden betiteld als matrassen gebaseerd op visco-elastisch schuim.
Wat zijn de eigenschappen van Visco-elastich schuim:
Visco-elastisch schuim werd oorspronkelijk voor de ruimtevaart ontwikkeld. Het is thermoactief, wat wil zeggen dat het snel reageert op druk en lichaamswarmte, dan elastisch wordt en zich volledig aanpast aan de vorm van het hoofd en lichaam. Als de druk wordt opgeheven neemt het schuim langzaam weer zijn oorspronkelijke vorm aan. Deze reactie beschrijft de optimale drukontlasting: het lichaam kan wegzinken, maar wordt tegelijkertijd ondersteund – voor een ergonomisch juiste lichaamshouding en ter voorkoming van spanningen en drukplekken.
Lichaamsdelen die dus wat dieper in de matras moeten wegzinken voor een correcte slaaphouding hebben daarvoor alle ruimte want juist op die punten wordt visco-elastisch schuim, onder invloed van uw lichaamswarmte extra elastisch, dus zacht. De bloedcirculatie wordt niet verstoord, spieren blijven soepel en de huid en spieren blijven volledig doorbloed.
Is een traagschuim matras dan voor iedereen geschikt?
Het antwoord daarop is gemakkelijk te geven: Nee, niet iedereen zal op deze matras het slaapcomfort als prettig ervaren, evenzo geldt dit voor ieder andere matras simpelweg is er per mens sprake van een andere lichaamsbouw, lichaamslengte, lichaamsgevoeligheid en lichaamsgewicht.
Een persoon die het snel warm heeft, zal zich op deze matras minder prettig voelen dan een koukleum. Immers zodra ons lichaam dieper in een matras komt te liggen wordt deze ook meer omsloten door het materiaal, als we daar tegenover een huidtemperatuur zetten, nog even los van de gevoelswaarde, die grofweg per mens kan varieëren tussen de 32,5 tot 35,5 graden (dit gebaseerd op onze uitgevoerde metingen met het SlaapID®) is het begrijpelijk dat niet iedereen zich fijn voelt bij een matras wat weliswaar drukverlagend kan werken maar onze lichaamswarmte vasthoudt, ondanks dat er wel degelijk sprake is van vochtregulatie maar geen actief vochtopnemend vermogen dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot een schuimrubber matras op basis van natuurlatex.
Ook speelt dus de lichaamsgevoeligheid een rol, die personen die te maken hebben met een hoge ruggevoeligheid (rugpijn) om welke reden dan ook zullen misschien wel minder draaien op een traagschuim matras maar de inspanning die geleverd dient te worden om te draaien en de weerstand daarbij van de matras (er wordt wat dieper in de matras gelegen) maken dat juist die mensen niet goed met de keuze van deze matras wegkomen. Het gebrek aan het punt-elastisch vermogen al dan niet in combinatie met de juiste bedbodem is daar dan debet aan. Daarentegen zullen personen die bijvoorbeeld last hebben van een pijnlijke schouder deze matras weer als aangenaam kunnen ervaren. Laat u dan ook goed informeren naar de voor- en nadelen van deze en andere matrassoorten.
weet u niet welke keus u moet maken? bezoek onze beddenspeciaalzaak of bel ons voor meer advies
Is sprake van kwaliteit verschillen van traagschuim?
De kwaliteitsverschillen tussen traagschuim matrassen zijn er wel degelijk Het is dan ook lastig een echt goed traagschuim te vinden. Maar waar zitten die kwaliteitsverschillen dan in?
Wellicht het belangrijkste van goed traagschuim is de juiste densiteit. Densiteit betekent (cel)dichtheid. Bij een traagschuim spreken we van kg ’s per kubieke meter(m³). Densiteit vertelt ons niets over de hardheid of zachtheid van het schuim en ook niets over de kwaliteit in tegenstelling tot wat een aantal producenten beweren. Firm, medium of soft kan allemaal uit een densiteit van 50, 60, 70 of 80 KG m³ komen. Densiteit vertelt alleen iets over het gewicht per kubieke meter en de celdichtheid. De celdichtheid is heel belangrijk in verband met het lucht- en vocht doorlatend vermogen. Bij een hoge densiteit neemt de celdichtheid toe; de cellen worden kleiner en het ademend vermogen neemt hierdoor af. Omdat traagschuim zich laat “leeg drukken” is er sowieso al minder ventilatie mogelijk. En als het niet of nauwelijks kan ventileren, is de kans groot dat het te warm wordt. Tegelijkertijd kan dan ook het lichaamsvocht niet goed verdampen.
Waarom de naam traagschuim?
Traagschuim reageert langzaam, vandaar de naam tráágschuim. Na het uit bed stappen of bij het veranderen van uw lichaamshouding krijgt het matras geleidelijk zijn oorspronkelijke vorm weer terug. In ziekenhuizen, brandwondencentra en verzorgingshuizen wordt traagschuim, ook wel visco-elastisch schuim genoemd, al langer met succes gebruikt. De drukverlagende werking en de goede ventilatie in combinatie met de lange levensduur zijn voor de zorgsector belangrijke factoren om voor traagschuim matrassen te kiezen. Medisch gekwalificeerd traagschuim heeft meestal een densiteit (dichtheid) van 50 kg/m³. Wel is het zo dat de criteria voor de aanschaf van een matras in de zorgsector hele andere kunnen zijn dan voor u zelf. Daaraan werd daarnet al door ons gememoreerd bij de vraag: Is een traagschuim matras voor iedereen geschikt?
De levensduur van traagschuim
De levensduur van een goed traagschuim matras varieërt in praktijk tussen de grofweg 7 tot 12 jaar.
Andere keuze’s op gebied van drukverlagende matrassen
Om nu een actievere ondersteuning te kunnen ervaren dan de standaard traagschuim matras maar wel met de drukverlagende eigenschappen van dien heeft onder andere het merk Swissflex de Geltex® matraskern geïntroduceerd. Deze schuimtechnologie komt bij Recticel vandaan één van de grootste schuimfabrikanten in Europa met o.a. een vestiging in Kesteren.
De eigenschappen van Geltex® zijn als volgt:
GELTEX® is een innovatie van Recticel die buitengewoon slaapcomfort biedt. De combinatie van hoogelastische gel en ademend schuim voldoet aan de drievoudige formule voor een gezonde nachtrust: drukverlaging en ondersteuning dankzij het hoogelastische gelaandeel en een geoptimaliseerd ademend vermogen dankzij de open celstructuur op microniveau. Het bedklimaat zorgt samen met de antibacteriële bescherming voor hygiëne in bed. U heeft het minder vaak te warm of te koud dankzij de geoptimaliseerde ventilatie.