Matrassen-welke-keuze-is-er-en-wat-is-voor-mij-de-juiste

Polyethermatras

Een basis matras is het polyethermatras:

Dit is de goedkoopste matrassoort op de markt. Het Polyethermatras vierde z’n hoogtijdagen in de jaren ’70 en begin jaren ’80 en werd toen vaak toegepast maar valt inmiddels onder de term ‘ouderwets’ schuim welke weinig veerkrachtig vermogen bezit, dit komt het ondersteunend vermogen niet ten goede. En juist deze veerkracht is daarbij een belangrijk factor voor een matras.

Het polyether schuim kan geproduceerd worden met veel of juist weinig lucht. Hierdoor ontstaan er verschillen in het zogenaamde soortelijk gewicht (SG). Een polyether matras met een SG30 heeft schuim dat 30 kg per kubieke meter weegt wat resulteert in een matras met weinig ondersteunend vermogen en een korte levensduur. Deze werd dan ook in het verleden veelal toegepast voor logeerbedden.

Een matras van SG40 is steviger en dan ook wat duurzamer. Onafhankelijk van het soortelijk gewicht kan polyether schuim zo gefabriceerd worden dat het wat stugger of juist wat slapper is, oftewel de stramheidsfactor kan binnen het produktieproces bepaald worden.

Dit matrastype alsmede koudschuim vallen onder de categorie “comfortschuimen” allen gebaseerd op de toepassing van polyurethaan schuimen. Het woord “comfortschuimen” draagt het in zich dat al dit soort matrassen daadwerkelijk comfortabel zijn maar vanzelfsprekend zal dit van persoon tot persoon sterk kunnen verschillen. Laat u dan ook goed voorlichten, we helpen u daar graag bij.

De eigenschappen van polyether matrassen zijn niet echt optimaal. Het polyetherschuim heeft weliswaar een gelijkmatige celstructuur maar een slechtere vochtregulatie ten opzichte van een zogenaamde koudschuimmatras en kan door deze eigenschap relatief warm aanvoelen weliswaar is dit per persoon verschillend te ervaren. Door deze celstructuur krijgt men ook al snel last van zogenaamde ‘kuilvorming’. Waar u ligt, drukt u op den duur de celwanden van de erin voorkomende luchtbelletjes kapot waardoor er over het algemeen op redelijk korte termijn kuilvorming in het matras ontstaat en dus slechte ondersteuning.

de-lichaamshouding-op-een-doorgezakte-matras

De matrassen zijn in verschillende diktes van ca. 12 tot 20 cm leverbaar. Een matras moet een corrigerend vermogen hebben om een menselijk lichaam te laten ontspannen, dat is het vermogen om zich zodanig aan te passen aan het lichaam, dat het lichaam daar waar nodig voldoende ondersteuning ontvangt. Dit is bij polyether matrassen maar zeer beperkt aan de orde. De gemiddelde levensduur van een polyethermatras bedraagt ca. 3 tot 5 jaar.

Slotsom:

Een polyether matras heeft:

  • weinig veerkracht
  • neemt niet gemakkelijk goed vocht op
  • krijgt snel vormverlies in de zin van de eerder genoemde kuilvorming. De levensduur is dan ook kort.
  • Wel behoren deze matrassen tot de goedkoopste op de beddenmarkt.

Een paar foto’s omtrent de produktie van schuimmatrassen staan hieronder afgebeeld, wilt u meer weten over de produktie van deze matrastype’s evenals die van o.a. koudschuim?
lees meer over de produktie van deze schuimmatrassen 

de-schuimmachine-voor-polyether- en-koudschuimmatrassen
het-blok-schuim-rolt-uit-de-schuimstraat-om-af-te-koelen
elk-schuim-zijn-eigen-kleur

wij-zijn-onderdeel-van-de-beddenspecialist-formule