Een pocketvering matras is een matrastype met zowel voordelen als nadelen.
Bij een pocketvering matras is er sprake van zogenaamde comfortzones. Er wordt dan ook rekening gehouden met de ergonomie van het menselijk lichaam. Deze zones worden onder andere gerealiseerd door verschillende hardheden van de pocketveren. Dit betekent dat van de ene op de andere centimeter de volgende zone begint. De zones lopen dus niet geleidelijk in het matras over zoals bij koudschuim of latexmatrassen maar gaan van de ene op de volgende centimeter over in de volgende zone. Om te voorkomen dat dit merkbaar is worden er de laatste decennia steeds vaker tonvormige pocketveren toegepast, de top van deze veren is namelijk elastischer dan de daarnaast toegepaste cilindrische veren. Oorspronkelijk was de tonvormige veer een toepassing geschikt voor mensen met gewrichtsproblemen en de cilindrische veren voor mensen met spierproblemen, we spreken hier over het einde van de jaren ’80 en begin jaren ’90 maar inmiddels zijn er zo veel variabelen mogelijk dat naast de veersystemen de gehele opbouw van deze matrassen bepalend is voor het slaapkarakter.
Natuurlijk is het wel belangrijk dat deze comfortzones moeten overeenstemmen met uw lichaamsbouw om nu te voorkomen dat dit een storende factor zal worden is de totale opbouw van de matrassen zo belangrijk, en daar zit nu juist ook de reden in opgesloten waardoor er zulke grote prijsverschillen in een pocketvering matras zijn ontstaan.
Nog een punt van aandacht is dit:
Als er geen gebruik is gemaakt van roestvrij staal dan gaan de pocketveren roesten en kunnen de pocketveren met de tijd hun veerkracht verliezen (metaalmoeheid). Ook creëert het staal in een matras een magnetisch veld dat negatieve effecten op de nachtrust kan hebben, weliswaar betreft dit een relatief kleine groep consumenten die een hoge sensitiviteit bij zich dragen. Niettemin voor die groep wel een punt van aandacht.
Vaak wordt als een groot voordeel van het pocketvering matras de ventilatie genoemd. Nu is er inderdaad sprake van een goede ventilatie maar de keuze van afdeklagen en omrandingen spelen daar ook een grote rol bij. Neemt niet weg dat een pocketvering matras veel open ruimtes rondom de pockets heeft, hierdoor kan warme lucht en vocht gemakkelijk door het matras heen verdwijnen. Een pocketmatras kan dus ideaal voor mensen die veel zweten en het erg snel warm hebben wel speelt daar de keuze van hardheid, afdeklagen, matrastijk en niet te vergeten bedtextiel een grote rol bij.
neem hier contact met ons op voor het maken van een afspraak en laat u goed adviseren
De pocketvering matras wordt veel geadviseerd
Reden waarom de pocketvering matras door de beddenbranche al vele jaren vaak is en wordt geadviseerd zit hem in het feit dat er een duidelijk (technisch) verhaal over te vertellen valt. Zoveel pocketveren per vierkante meter, tonvormige of cilindrische veren, draaddikte van veren, thermisch geharde pocketveren, keuze van afdeklagen en omrandingen en tot slot ook de samensteling van de matrastijk (hoes), waarin diverse materialen kunnen voorkomen zoals scheerwol, wildzijde, bamboe, cashmere etc.
Dit verklaart ook dat veel mensen het gevoel hebben zo’n pocketvering matras als de voor hun juiste matras te kunnen kiezen, het aanbod is zo enorm groot dat de regelmatige confrontatie met het woord “pocketvering matras” dit gevoel teweeg brengt. Maar let op: Deze grote variatie kan ook een valkuil zijn bij het kiezen van de voor u juiste matras, laat u dan ook goed adviseren in een beddenspeciaalzaak.
Maar goed, naast de voordelen bij een pocketvering matras kleven er ook een aantal nadelen aan deze matras. Of dit altijd voldoende belicht wordt in alle beddenwinkels is even de vraag, immers het aanbod is zo enorm en ook de belangen van fabrikanten zijn dusdanig, er worden simpelweg veel pocketvering matrassen geproduceerd, dat het ook een “gemakkelijke” matras is om te verkopen immers er is veel keus voorhanden. En daarnaast nog in allerlei prijsklasse’s dus voor ieder wat wils.
Hoe zit een pocketvering matras nu eigenlijk in elkaar?
Een pocketvering matras is een matras gevuld met stalenveertjes die afzonderlijk zijn ingepakt in zakjes (pockets). De zakjes zijn gemaakt van een synthetisch non-woven materiaal en de stalen veren van staaldraad. Het zakje om de veer zorgt ervoor dat ieder veertje zich onafhankelijk kan aanpassen aan de druk die er op wordt uitgeoefend en dat de veren niet in elkaar verstrikt raken.
Om het hele ‘pakket’ met pocketveren wordt een koudschuim of latex omkadering (rand) aangebracht om de pockets bij elkaar te houden. Deze omkadering is gemiddeld 10 tot wel 15 cm breed, gemeten over de totale breedte van de matras, waardoor je bij een éénpersoons matras al snel deze ruimte verliest! Het gevaar is daarbij dat vaak deze omkadering harder is dan de tegendruk die de veren bieden waardoor de omkadering voelbaar zou kunnen zijn, maar als de omkadering zachter is, is dat misschien nog wel vervelender omdat je dan het gevoel krijgt van het bed te rollen (vallen) zodra je te dicht op de rand ligt. Om die reden is de materiaalkeuze en de dikte van de afdeklagen in combinatie met een bedbodem passend bij u als individu erg belangrijk om bij stil staan. En niet te vergeten de te kiezen matras- of bedbreedte.
Ook in dit geval raden we u vooraf aan de te maken keuze van de voor u juiste matras het SlaapID® toe te passen. maak een afspraak en kom langs voor een SlaapID-meting
Wat een SlaapID® meting omvat leest u hier!
Het aantal veertjes in de matras bepaalt hoe nauwkeurig de matras zich kan aanpassen aan uw lichaamsvorm hoewel de afdeklagen dan ook wel elastisch moeten zijn. De pocketvering matras is leverbaar met variaties tussen de ca. 150 en 500 veertjes per vierkante meter, soms zelfs nog meer. Dit aantal pocketveren bepaalt voor een groot gedeelte het comfort van de matras immers hoe meer veren er per vierkante meter in de matras zitten, des te meer wordt het lichaamsgewicht over de matras verdeeld wat de pocketvering matras dus soepeler of steviger doet ervaren. Verder wordt de stevigheid of soepelheid van de matras ook beinvloed door de pocketveren aangezien de hoeveelheid draaiingen en de dikte van de staaldraad daar een rol bij spelen.
De comfortzones in een pocketvering matras
Een dikke draad (meer materiaal) heeft meer weerstand en is dus steviger dan een dunnere draad. Op deze manier worden de verschillende ‘zones’ van een pocketvering matras gemaakt. De zachtere zones zitten op schouder- en heuphoogte zodat de matras daar verder in kan veren bij hetzelfde gewicht. Op deze manier wordt het mogelijk de wervelkolom op de juiste manier te ondersteunen bij het slapen. Het is echter niet zo eenvoudig een perfecte pocketvering matras te vinden, omdat deze zachtere zones voor iedereen op een verschillende hoogte zouden moeten zitten. We zijn tenslotte allemaal anders gebouwd en hebben ook allemaal verschillende lichaamslengtes.
Bijzondere product-ontwikkelingen
Op gebied van het aanpassen van de comfortzones in een pocketvering matras aan de gebruiker ervan is er de laatste jaren een enorme vooruitgang geboekt met de instelbare Blocks-pocketvering matras. Deze pocketvering matras wordt volledig aanpasbaar gemaakt op de wens van de gebruiker daarbij de juiste ondersteuning in het oog houdend. Ook het matrasklimaat wordt daarbij niet vergeten aangezien er een keuze uit diverse afdeklagen en tijk-uitvoeringen kan worden gemaakt. U kunt deze matrassen in onze winkel komen beoordelen en ervaren, u bent van harte welkom.
De afdeklagen van een pocketvering matras.
Boven op de pocketveren komen altijd één of meerdere afdeklagen. Deze afdeklagen absorberen lichaamsvocht, bieden comfort en zorgen ook voor gewichtsverdeling. Kwaliteitsverschillen in deze afdeklagen bepalen voor een groot deel van het slaapcomfort en levensduur van de matras. Mogelijke afdeklagen zijn: koudschuim, latex op basis van synthetische of natuurlijk samenstelling, koudschuim, traagschuim of combinaties daarvan. Hoe geprofileerder en dikker de afdeklagen, hoe meer comfort pocketvering matras zal kunnen bieden.
Welke bedbodem is geschikt voor een pocketvering matras?
Een pocketvering matras komt het best tot zijn recht op een boxspring bedbodem, maar kan ook op een spiraalbodem gebruikt worden. In de meeste gevallen is een lattenbodem een minder geschikte bodem voor een pocketvering matras. Dit om twee redenen:
- Daar waar geen lat zit, ontvangt de pocketveer in het matras geen tegendruk wel kan de toepassing van een matrasdek daar verbetering in brengen maar optimaal is het niet.
- Doordat een goede lattenbodem gebaseerd is op het kunnen meebewegen van de latten, deze zijn vaak aangebracht in elastische houders en wat “bol” geplaatst, om zich zo gemakkelijk aan te passen naar matras en lichaam is de matraskeuze voor een pocketvering matras minder logisch immers is deze matras draagkrachtig en fungeert ook als een drukverdeler zodat een goede lattenbodem simpelweg niet goed kan functioneren.
Een boxspring bedbodem is rondom-dus ook aan de bovenzijde- gestoffeerd en biedt een egale tegendruk tegen de onderzijde van het matras waardoor alle veren tegendruk krijgen bij een zeer goede boxspring zelfs over de volledige breedte en lengte . Waardoor bij een wat steviger pocketvering matras de boxspring wat minder “werk” hoeft te doen en bij een soepeler matras wat meer. Het is heeft in ieder geval geen nadelige invloed op het functioneren van een boxspring bedbodem.
meer informatie over de boxspring bedbodem
Voor wie is een Pocketvering matras het meest geschikt?
Pocketvering matrassen zijn geschikt voor iedere persoon mits…..er rekening wordt gehouden met de juiste opbouw van de matras in relatie tot iemand zijn slaapgedrag (SlaapID®), lichaamsbouw en lichaamsgevoeligheid. Dus niet uitsluitend en alleen voor mensen die het snel warm hebben en veel transpireren of wat zwaarder van postuur zijn. Ook mensen die van een bed met een behaaglijke warmte houden, kunnen prima de keuze voor een pocketvering matras maken, door de uitgebreide mogelijkheden die we in onze beddenspeciaalzaak bieden o.a. op het gebied van afdeklagen en matrashoezen is dit geen enkel probleem. En ja, uiteraard is er naast de pocketvering matras meer aan mogelijkheden die we u graag nader toelichten.
Hoe wordt een pocketveer nu eigenlijk gemaakt?
De volgende paar foto’s gemaakt in één van de fabrieken geeft daar een beetje een beeld van.
Magnetisch veld en staticiteit
Weliswaar is dit een hekel onderwerp – wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt in deze maar niettemin hebben we daar een enkele keer mee te maken: een mens met een hoge sensiviteit. Als u gevoelig bent voor elektrische straling is een pocketvering matras wellicht geen goed idee omdat straling gemakkelijk slaapproblemen kan veroorzaken. Een pocketmatras creëert door het gebruik van staal namelijk een magnetisch veld. Aangezien dit voor die personen een serieus probleem kan zijn wordt er door ons meer aandacht aan dit onderwerp besteed op de desbetreffende pagina “electrosmog”
Nog even de voor- en nadelen van de pocketveermatras:
Voordelen:
- Een pocketvering matras is ventileert goed waardoor de matras o.a. zeer geschikt is voor mensen die het snel warm hebben en/of veel transpireren.
- Pocketvering matrassen met geharde stalenveren en een duurzame afdeklaag gaan lang mee (tot wel 15 jaar).
- De toegepaste comfortzones verzorgen de juiste drukverdeling.
Nadelen:
- Een pocketvering matras is een wat koelere matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben, tenminste als er niet voldoende met de juiste opbouw (lees materiaalkeuze’s) wordt rekening gehouden.
- Bij een pocketvering matras ontstaat bij een verkeerde keus van omkadering een groot verlies aan actieve ondersteuning in de breedterichting van de matras. Dit door de breedte van de omkadering om de pocketveren, deze omlijsting is altijd nodig om de veren op hun plaats en de matras goed in model te houden.
- De pocketvering matras kan, maar ook hiervoor geldt de juiste keuze in materiaalcombinatie’s, wat instabiel overkomen.
- De omkadering rondom de vering kan voelbaar zijn in het midden van het bed.
Levensduur van de pocketvering matras
De levensduur van een pocketvering matras bedraagt over het algemeen een tijdsduur van ca. 8 tot 15 jaar, wel sterk afhankelijk van de kwaliteit. Materiaaleigenschappen en onderhoud kunnen daar een grote rol in spelen. Zeer simpel opgebouwde pocketvering matrassen liggen lager in levensduur en ja alles valt of staat daarnaast ook met de algehele conditie van een mens.