Het latex hoofdkussen staat ook wel bekend als een “vormvast” hoofdkussen met andere woorden het herstel vermogen van dit hoofdkussen is zo groot dat het altijd in z’n oorspronkelijk vorm corrigeert zodat het kussen zou worden losgelaten na te zijn opgepropt. Er is voor elk persoon inmiddels wel een geschikt latex hoofdkussen verkrijgbaar aangezien er variaties verkrijgbaar zijn in de hardheid, vorm en dikte. Door de daarnet omschreven vormvastheid blijft er sprake van een constante hoogte wat “geprop” met het kussen voorkomt, zodat de kans grote wordt dat u een rustigere nacht zult hebben. Wel wordt door o.a. speciaal ontworpen inkepingen in het onder- en bovenvlak van het kussen, of opbouw in zone’s ervoor zorg gedragen dat uw hoofd stabiel blijft liggen en uw halswervels op de juiste wijze worden ondersteund.
Uitvoeringen
Omdat ieder mens een andere lichaamsbouw heeft, en een matrastype ook een grote rol in de juiste keuze van het hoofdkussen speelt zijn een aantal van deze latex hoofdkussen verkrijgbaar in diverse hoogte’s hoogtes, en hardheden. Door deze keuzemogelijkheid is er voor ieder specifiek persoon een geschikt kussen leverbaar. De kussenhoezen worden steeds vaker gemaakt van tencel®, wat elastisch is en verder goed vochtregulerend werkt, bovendien zijn de hoezen vaak voorzien van een ritssluiting en daardoor afneembaar en goed wasbaar.
Latex is afkomstig van de “Hevea Brasiliënsis” oftewel de rubberboom en wordt daarmee dan ook omschreven als natuurproduct, maar naast naturlijke latex wordt er ook vaak gebruik gemaakt van talalay latex, de verschillen – of overeenkomsten- tussen deze beide soorten latex kunt u vinden op de pagina latex matras. Een latex kussen is dan ook een hoofdkussen dat vervaardigd is uit één van deze beide rubbersoorten. Door de specifieke eigenschappen van dit hoofdkussen wordt er vaak ook gesproken over een zogenaamd ergonomisch hoofdkussen.
Door het hoog elastisch vermogen van latex is er sprake van een grote mate van ondersteuning voor de halswervels en het hoofd. In tegenstelling tot veel andere materialen hoeft er niet direct sprake te zijn van een specifieke vorm van het hoofdkussen om een extra ondersteuning te bieden. Nu is er wel regelmatig sprake van een bepaalde vorm aangebracht in zo een hoofdkussen aangezien er per persoon een groot verschil in voorkeur aanwezig is, maar voor de functionaliteit is dat niet een pure noodzaak. Tevens is de levensduur van een latex hoofdkussen vaak (veel) groter dan bijvoorbeeld synthetische vulling of kapok.
Omdat latex een actieve ondersteuning biedt wordt er vaak om de latex-kern van een hoofdkussen een donslaag aangebracht dit geeft een extra weldadig en comfortgevoel en verlaagt, deels, het soms wat “springerig” gevoel van dit hoofdkussen. Praktijk leert wel dat meestal na een twee tot drie nachten men daaraan gewend raakt niettemin kan dons als vullaag een extra toevoeging bieden, dit door de extra vocht- en warmte regulerende (ventilerende) eigenschappen.
Onderhoud
Bij een latex hoofdkussen is er nauwelijks sprake van onderhoud, opschudden kan en hoeft niet te gebeuren. Luchten van het kussen is wel aan te raden, met name bij diegene die vrij gemakkelijk transpireert, maar net als bij een wollen of donzen hoofdkussen raden we u aan dit niet te doen door het kussen in de felle zon te leggen.
Meten is weten!
Uw slaaphouding, beweegmomenten en huidtemperatuur dit in combinatie met mogelijke lichamelijke klachten of andere aandachtspunten maken het meer dan interessant voor u om eens gebruik te maken van ons SlaapID meetsysteem. Deze onafhankelijke en objectieve meetmethode voor het in kaart brengen van uw slaapgewoonte draagt bij tot verhelderende inzichten en de juiste adviezen waardoor u het kiezen van een hoofdkussen niet meer hoeft te baseren op uitsluitend uw gevoel, alhoewel we ons realiseren dat dit altijd wel een belangrijke factor blijft, waardoor het maken van een juiste keuze niet meer een “moeilijke” hoeft te zijn. We bieden u deze SlaapID meting graag aan!