hoofdkussens-welke-soorten-zijn-er-en-wat-moet-ik-kiezen

Hoofdkussen

Waarom een hoofdkussen belangrijk is?

Er wordt geschat dat ca. 30% van de mensen weleens last heeft van nek- of schouderpijn waarbij, naarmate de leeftijd vordert, dit steeds vaker kan voorkomen. Nu is het een gegeven dat, naarmate we ouder worden, de spier- en gewrichtsconditie verandert met diverse gevolgen van dien. Verder zijn hoofd en nek tezamen half zo lang als de rug en dat betekent dat de steun van het bovenlichaam voor ca. 33% bepaald wordt door het hoofdkussen. Waarom is het, voor zover mogelijk, voorkomen van nek- of schouderpijn nu zo van belang? Bij het last hebben van deze klachten gaat dit ten koste van de slaapkwaliteit met daardoor navolgend diverse problemen op de dag. Pijn, concentratieproblemen, prikkelbaar en/of stemmingswisselingen dit alles gaat ten koste van het leefcomfort en prestaties.

onze-halswervels-moeten-door-een-hoofdkussen-worden-ondersteund

Wat moet een kussen precies doen?

Een hoofdkussen dient steun te geven aan het hoofd en de halswervels. Gezien het gewicht van het hoofd (varieërend tussen de 4,5 tot 6 kg) hebben de halswervels een behoorlijke last te dragen, dit wordt in bed voor een groot gedeelte door het hoofdkussen overgenomen maar dan moet deze wel passen bij de omstandigheden en de persoon. Door niet alleen het hoofd, maar juist ook de halswervels te ondersteunen, wordt de stand van de wervelkolom gecorrigeerd en worden spieren ontlast. Niet alleen kunt u daardoor beter ontspannen, maar
ook voorkomt u mogelijke hoofd- of spierpijnklachten, welke het gevolg kunnen zijn van een verkeerde ondersteuning of lighouding. Van invloed op de keuze van het juiste hoofdkussen zijn:

  • lichaambouw
  • lichaamgevoeligheid
  • soort matras in combinatie met bedbodem

Hoe breder de schouderpartij, al snel wordt dan gedacht aan een dik hoofdkussen immers moet de ruimte tussen de matras en nek worden “opgevuld”!? Toch is deze gedachte een valkuil immers: Hoe soepeler de matras is des te verder kan de schouderpartij worden opgenomen in de matras (en mogelijk draagt de bedbodem daarin ook een steentje bij), waardoor de afstand tussen bovenzijde matras en nek kleiner is dan bij een stevige matras. Kies dan eerder voor een dunner en/of soepeler hoofdkussen, voordeel daarvan is ook dat bij het veranderen van de lichaamshouding tijdens de slaap, bijvoorbeeld door te draaien naar rugligging, het kussen dan het hoofd niet naar “voren” drukt met alle gevolgen van dien. Dit zou bij een te dik hoofdkussen wel gebeuren.


Te dik of te hard hoofdkussen
te-zacht-of-dun-hoofdkussen-zijliggingverkeerde ondersteuning
Te dun of te zacht hoofdkussen
te-dik-of-hard-hoofdkussen-zijliggingverkeerde ondersteuning
Juiste kussen zijligging
juiste-hoofdkussen-zijligginglighouding in orde
Te dik of te hard hoofdkussen
te-dik-of-hard-hoofdkussen rugliggingverkeerde ondersteuning
Te dun of te zacht hoofdkussen
te zacht of dun hoofdkussen rugliggingverkeerde ondersteuning
Juiste kussen rugligging
juiste-hoofdkussen-rugligginglighouding in orde

SlaapID – meten is weten!

Slaaphoudingen zijn veelal gerelateerd aan voorkeuren van een mens, al dan niet ingegeven door de soort bedden waar op geslapen is en wordt. Sowieso heeft een ieder meestal wel een voorkeurshouding om bij in slaap te kunnen vallen, maar wat daarna gebeurd? We maken dat voor u inzichtelijk met onze SlaapID-meting zodat u precies weet hoe vaak u gemiddeld per nacht beweegt, van slaaphouding verandert en wat de voorkeurshouding is.

SlaapID-meting-bepaal-het-voor-u-juiste-hoofdkussen

En verder wordt de huidtemperatuur gemeten zodat we ook met het bedklimaat rekening kunnen houden. Op basis daarvan kunnen we de juiste combinatie van hoofdkussen met matras en/of bedbodem aan u adviseren. Of het dan een dikker of dunner hoofdkussen moet worden, welk materiaal wat voor maat etc.

Verzorgingstips voor uw hoofdkussen:

Houd uw hoofdkussen in topconditie, uw hoofdkussen heeft een zwaar leven: iedere nacht verliest een mens ca. 0.4 liter transpiratievocht en 20% van de totale lichaamswarmte wordt via het hoofd verloren. Dus alleen al vanuit hygiënisch oogpunt is vervanging van een hoofdkussen na minimaal 3 tot 5 jaar wenselijk.  De levensduur van een hoofdkussen wordt daarnaast voor een groot gedeelte bepaald door het onderhoud. Nagenoeg ieder hoofdkussen kan worden gereinigd volgens de aanwijzingen op het waslabel.

Toch is het onverstandig een hoofdkussen vaak te wassen of chemisch te reinigen, elk vulmateriaal slinkt bij blootstelling aan hoge temperaturen. Beter is het om onder andere een molton-kussensloop te gebruiken, de moltonsloop bevordert de vochtregulatie wat bijdraagt tot een verlenging van de levensduur. Zorg ervoor dat het bedtextiel daarnaast, regelmatig, op 60 graden gewassen kan worden om zo de hygiënische omstandigheden te optimaliseren, op deze temperatuur wassen zorgt ook voor een moeilijker bestaansrecht van de huisstofmijt waardoor ook mensen die last hebben van een allergene prikkel minder last kunnen hebben van deze huisstofmijt allergie. Bovendien zijn regelmatig opschudden, opkloppen en luchten een ‘must’ voor een lang kussenleven.


Gilder-hoofdkussens
Beddelicious-hoofdkussens
VanDyck-hoofdkussens
Le-Dorm-dons-hoofdkussens
Cassenz-latex-hoofdkussens
Dauny-Zwitserland-hoofdkussens