Natuurlijk gezond slaapcomfort met een wollen dekbed
Hoe fijn is het niet gezond te zijn en hoe belangrijk ook gezond te blijven, gezondheid is ons alles waard. En dekbedden van natuurhaar zoals schaap, kameel en kasjmier kunnen daar een grote bijdrage aan leveren. Deze dekbedden van natuurhaar bevatten veel stilstaande lucht en dragen in combinatie met de samenstelling van het haar zorg voor een perfecte regeling van de lichaamstemperatuur en de vochthuishouding. Precies zoals dit haardek ook de dieren beschermt tegen extreme kou en enorme hitte en de daarbij vrijkomende transpiratie. Daarom is een wollen dekbed de natuurlijkste bedekking voor ons lichaam. Tel daarbij op de heilzame werking van lanoline (wolvet) op spieren en gewrichten mensen die gevoelig zijn voor vocht, reumatisch van aanleg zijn of gevoelig voor spierpijn deze mensen ondervinden er vaak veel baat bij.
De diverse dragers van de natuurlijke vezels zijn:
Texeler schaap
Merino-schaap
Kameel
Kasjmiergeit
Texeler scheerwol:
Texel is rijk aan zilte zeelucht, wind en zon. De eilandse condities vormen een perfecte voedingsbodem voor het Texelse schaap. En dat vertaalt zich in het mooiste natuurproduct dat je kunt wensen: zuivere scheerwol. De wol werkt als een natuurlijke airconditioning, het beschermt schapen ‘s winters tegen de kou en geeft de dieren in de zomer een verkoelende mantel.
De keuze in scheerwol kan wel varieëren, een dekbed met een vulling van lamswol (eerste schering van het schaap) heeft als resultaat een zeer soepele en zachte wol met wat minder vochtopnemend vermogen dan een “normale” scheerwol. Ideaal voor mensen die veel transpireren, immers het wol neemt wel degelijk vocht op maar de kans op verzadiging van vocht in de wolvezel is minder snel aan de orde en daarnaast zal de dekbedvulling sneller weer droog zijn – luchten is daarbij zeer belangrijk – om opnieuw de volgende nacht er weer van te kunnen genieten. De vulling van scheerwol daarentegen neemt meer vocht op wat een uitstekende oplossing bied voor mensen die niet extreem transpireren, maar dekbedden gevuld met scheerwol vallen wat stugger dan gevuld met lamswol. Voor diegene die de soepele valling van een scheerwollen dekbed als belangrijke eis stellen is een dekbed gevuld met merinowol dan ook aan te bevelen.
Merinowol:
Het merino-schaap is het bekendst om zijn wol. Dankzij de vele huidplooien produceert één schaap tot wel vijf kilo wol per jaar. Het merino-schaap blinkt niet alleen uit in de hoge wolproductie, maar ook in de bijzondere kwaliteit van die wol. Per vierkante centimeter groeien bij een merino-schaap tien keer zoveel haartjes als bij een gemiddeld ander schaap. De wol heeft een zeer fijne structuur en is daarom zeer geschikt een wollen dekbed. Het resulteert dan ook in een zeer soepele valling van het dekbed.
Kameel:
De kameel met zijn 2 bulten wordt gefokt als lastdier maar ook voor het winnen van kameelhaar. De fijne wol wordt alleen en uitsluitend geleverd door de tweebultige kameel die in de woestijnen leven. In de extreme koude ’s nachts en grote hitte overdag beschermd de vacht deze dieren optimaal door het grote vochtopnemend en regulerend vermogen. De kameel wordt bijna nooit geschoren. In het voorjaar verliezen zij hun wol pluksgewijs. Deze plukken vacht worden verzameld en naar gelang de fijnheid gesorteerd. Een volwassen kameel produceert ongeveer 5 kg wol per jaar.
Kasjmiergeit:
Kasjmier is een prachtig product ten behoeve van een dekbed . Hoog in de bergen van Mongolië, Iran en Afghanistan leeft de Kasjmier geit. Omdat deze dieren op deze enorme hoogte, dicht bij de zon leven is het gloeiend heet op de dag en ijskoud in de nacht, en heeft deze geit een beschermende vacht, die garant staat voor verkoeling op de dag en warmte voor de nacht. Dus voor een dekbed temperatuur regulerend in de meest optimale vorm. Het fijne onderhaar dat aan takken en twijgen van het struikgewas blijft hangen wordt door de mensen verzameld. De oogst is meestal heel gering, slechts 100 gram per geit en dit maakt het daarom, naast de optimale eigenschappen, de duurste wolsoort.
De eigenschappen van wol
- Wol kan 35% van haar eigen gewicht aan vocht bevatten zonder klam aan te voelen en geeft dit vocht weer makkelijk af aan de buitenlucht.
- Wol beschermt het dier ’s winters tegen de bitterste kou en geeft het dier ’s zomers een verkoelende mantel. Wol werkt dan ook als een natuurlijke airconditioning. En dat doet de wol ook in uw dekbed. Als u de tijk zou openmaken, ziet u miljoenen veerkrachtige gekrulde wolvezeltjes die veel lucht bevatten. Deze unieke combinatie, gegeven door de natuur, zorgt voor een optimale isolatie en ventilatie. Het betekent dat u – net het het desbetreffende dier – vier seizoenen lang geniet van de wolprestaties. Wol is dan ook warm in de winter en luchtig in de zomer.
- wol bevat lanoline – het natuurlijke wolvet – de is wol zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend.
- wol in uw bed of matras is bovendien geen aantrekkelijke omgeving voor de huismijt. Immers: wol ventileert optimaal en reguleert de temperatuur en hoeveelheid vocht dit heeft een “droog” bedklimaat als effect waardoor één van de voorwaarden waarbij de huisstofmijt goed gedijt niet of veel minder aanwezig is.
Andere kenmerken van wol zijn
-
Brandvertragend
wol kan bij brand worden aangemerkt als een relatief veilig materiaal. Het verbrandingspunt ligt rond de 600º Celcius. Wol vormt geen (meestal brandende) druppels die voor uitbreiding van de brand kunnen zorgen. De brandvertragende eigenschappen van wol hebben veel te maken met het hoge stikstofgehalte, een hoog vochtgehalte en de ontbrandingstemperatuur. Voor een volledige verbranding van wol is een zuurstofgehalte nodig van 25%. Onze omgevingslucht bevat echter maar 21% zuurstof.
-
Milieuvriendelijk
Wol is een vernieuwbare grondstof: op een natuurlijke manier krijgt het schaap immers zijn nieuwe vacht. Het eindproduct wordt vervaardigd met eenvoudige productieprocessen, die nauwelijks invloed hebben op het milieu.
-
Hoge levensduur
Wol heeft een zeer lange levensduur (80 jaar), met behoud van haar eigenschappen. Daarnaast is wol is 100% recyclebaar.
Wasbare wol
Wol is over het algemeen niet gemakkelijk te wassen doordat de wol zogenaamde schubben heeft bestaat de kans dat deze “in elkaar haken” waardoor de wol enorm krimpt met alle gevolgen van dien. Toch bestaan er wel wasbare wollen dekbedden, hoe dat kan? Door een wolvezel te ontdoen van de schubben, dit wordt gerealiseerd door de wolvezel in een “bad” met langzaam oplopende (hoge) water temperatuur te stoppen, ontstaat er een wolvezel die zich gemakkelijker kan laten wassen. Wel zal het vochtopnemend vermogen van de wol daardoor afnemen, immers staan juist de wolschubben daar garant voor, maar het bied de mogelijkheid als de omstandigheden daarnaar zouden zijn, toch een wollen dekbed toe te passen die dus wasbaar is. Praktisch dus!
Anti-allergisch
Los van de zelfreinigende werking van wol, wol is bacteriewerend en neemt niet actief vuil op door de aanwezigheid van het wolvet (lanoline), komt het voor dat de allergische prikkel van sommige mensen te groot is waardoor naast de wasbaarheid ook de tijk (hoes om de wolvulling) dicht genoeg dient te zijn voor een organisme als de huisstofmijt. Door een specifieke behandeling van de tijk wordt de kans dat huisstofmijt doordringt in de wolvulling nihil, dit zal dus in combinatie met wasbaarheid leiden tot een anti-allergisch produkt. Zo ziet u maar ook mensen met een allergie voor huisstofmijt kunnen onder een wollen dekbed slapen.
Er zijn diverse soorten wol verkrijgbaar in een wollen dekbed de grootste groep betreft scheerwol (wol van een schapenras).
Een van de bekendste wollen dekbedden in Nederland betreffen de Texeler dekbedden.
Onderhoud
Wol producten vragen nauwelijks onderhoud en kunnen chemisch gereinigd worden. Wol heeft de natuurlijke eigenschap zich door frisse (droge) lucht te herstellen. Regelmatig luchten, maar nooit in de zon – daardoor droogt het lanoline (wolvet) snel uit- verzekert u een jarenlang plezierig en comfortabel gebruik. Wollen dekbedden hoeven nooit te worden bijgevuld. Het wollen dekbed neemt het vocht dat iedere nacht weer door uw lichaam wordt aangegeven (ca. 3 dl.) gemakkelijk op en geeft dit geleidelijk weer aan de buitenlucht af.
Er zijn dus nogal wat mogelijkheden op het gebied van een wollen dekbed, de keuze voor de vullingsoort kan dus zijn scheerwol, merinowol, kameelhaar en kasjmier. Nu is vaak de vraag aan de orde:
- Welk dekbed is nu voor mij geschikt?
- Welke lengte (of maat) moet ik hebben?
- Moet het een enkel dekbed of een zogenaamde 4-seizoenen zijn?
- Wat is een 4-seizoenen dekbed?
- Wat is een partner-dekbed nu precies?
- Wat zijn de onderlinge verschillen in de wol?
- Hoe voorkom ik dat een dekbed te koud of misschien juist te warm voor me is?
Allemaal vragen waar we u graag bij helpen.