Wat is een spiraalbodem?
De spiraalbodem bestaat uit een vlechtwerk van ‘metaaldraden’ die door elkaar gevlochten zijn en op spanning zijn gebracht door middel van zogenaamde spanstroken. Spiraalbodems bieden een goede ventilatie, er wordt tot wel 80% ventilerend vermogen geclaimd, en hebben een lange levensduur. Een spiraalbodem is verder geschikt voor de matrassen met een hoog dragend vermogen wat hetzij door de dikte ervan en anderzijds door de opbouw van de matraskern waarbij pocketveringmatrassen maar ook matrassen op basis van koudschuim of latex prima kunnen voldoen, wel geldt daarbij dat iedere matras andere eigenschappen bij zich draagt waar we u vanzelfsprekend graag over willen informeren, u kunt contact met ons opnemen en uiteraard onze beddenspeciaalzaak bezoeken. We verwelkomen u graag.
Hoe wordt een spiraalbodem eigenlijk gemaakt?
een korte impressie
- kilometers staaldraad staat klaar om gevlochten te worden op een haspel
- het staaldraad, nadat het gevlochten is, klaar voor het gaan spannen in het frame
- de lasrobot last het frame van de spiraalbodem
- de spiraalbodem is klaar om gebruikt te gaan worden dit kan door de bodem in een ledikant te leggen of op eigen pootjes (standalone) in de slaapkamer te plaatsen
Men kan onderscheid maken tussen twee soorten spiraalbodems, namelijk de dwarsgespannen bodem en de in-de-lengte-gespannen spiraalbodem. Nieuwe spiraalbodems zijn allemaal dwarsgespannen, vroeger waren ze meestal in de lengte gespannen. De in de lengte gespannen spiraalbodems creëren een soort hangmat-effect en werden met name in de jaren ’70 veel toegepast. In die jaren is er een ontwikkeling ontstaan dat hard slapen beter zou zijn voor een mens dan zacht slapen. Dit misverstand is ontstaan doordat er veel rugklachten ontstonden vanwege de doorhangende spiraalbodems. Medici en fysiotherapeuten concludeerden dat mensen ‘hard’ moesten slapen en een plank onder hun matras moesten leggen. Deze plank was echter bedoeld om het doorzakken van de spiraalbodem te voorkomen.
Dwarsgespannen spiraalbodems bieden meer steun dan de in de lengte gespannen spiraalbodems. Ze bieden een uitstekende ventilatie en gaan zeer lang mee. Doordat de metalen vlechtdraden van een dwarsgespannen spiraal zijn ingespannen tussen twee spanstroken aan de zijkant van de bdeze bedbodem is de effectieve breedte van een spiraalbodem wel iets minder. Zo is van bijvoorbeeld een 90 cm brede spiraalbodem nog maar ca. 78 cm effectief. Dit betekent dat er bij twee spiraalbodems naast elkaar een plaatstalen middelgedeelte van ca. 12 cm ontstaat. Dit heeft mogelijk effect op het ligcomfort en heeft invloed op de levensduur van het matras, een juiste keuze van matras is dan ook erg belangrijk.
En zo wordt de spiraalbodem in de slaapkamer toegepast
- als (motorisch) verstelbare bedbodem in een ledikant
- als vlakke spiraalbodems op poten, matras erop en klaar
- als, stand-alone, bedset incl. een bijpassend hoofdbord
- en met de juiste matras is goed slaapcomfort gegarandeerd
Het gebruik van metaal in bedbodems en/of matrassen zorgt voor een stijging in de elektromagnetische straling, ook wel elektrosmog genoemd. Afhankelijk van de gevoeligheid voor deze straling, kan deze straling negatieve gevolgen hebben voor het algehele welbevinden van een mens. Hoeveel mensen daar hinder van ondervinden en waarom is niet geheel bekend maar bij tijd en wijle worden we in onze winkel wel met dit probleem geconfronteerd waardoor ons inziens wel van belang is dit op deze pagina te vermelden. Vanzelfsprekend zullen meerdere factoren daar een rol in kunnen spelen.
Conclusie
Een spiraalbodem is prima geschikt waar het gaat om de ventilerende eigenschappen en kan goed worden toegepast in combinatie met draagkrachtige matrassen aangezien deze het gemis aan ondersteunend vermogen van de spiraalbodem compenseren. Stel u daarbij wel de vraag of en waarom de spiraalbodem de bedbodem zou moeten worden die u kiest en wat voor gevolgen dat voor de matras kan hebben en/of uzelf. Wij adviseren u graag daarbij.
neem voor meer informatie hier contact met ons op