Een latex matras is een matras met een kern van latex (=rubber). Wel dient daarbij een onderscheid te worden gemaakt tussen een schuimrubber matras op basis van synthetische of natuurlijke latex. Schuimrubber kan dus geproduceerd worden uit synthetische latex, een product van de petrochemische industrie. Of natuurlijke latex, het melksap van de Heveaboom of een combinatie van beiden. Schuimrubber geproduceerd uit natuurlijk latex heeft aantoonbaar betere eigenschappen qua elasticiteit en blijvende vormverandering ten opzichte van synthetisch materiaal.
Het punt-elastisch vermogen (meegeven aan uitgeoefende druk op een zeer klein oppervlakte met een directe ondersteuning rondom de aan druk onderhevige plaats) van natuurlatex is dus erg hoog. Dit in tegenstelling tot een schuimrubber op basis van synthetische latex. Zo geldt dit ook voor het vochtregulerend vermogen, dit is bij natuurlatex zeer hoog dit in tegenstelling tot de synthetische latex. Wel zijn er procede’s waarbij een matras op basis van synthetische latex geupgrade worden in zowel elastisch als vochtregulerend vermogen. Dit wordt gerealiseerd met het procedé, vernoemd naar de uitvinder: “Talalay” latex ontstaan.
Ventilerend vermogen en vochtopname zijn van groot belang voor het vervaardigen van een goed matras. Daar voldoet een schuimrubber op basis van natuurlijke latex prima aan immers is de celstructuur van nature “open”.
Echter bij gewoon synthetische latex is de celstructuur (meer) gesloten waardoor ventilatie en vochtregulatie veel minder aan de orde is. Bij Talalay latex is de celstructuur wel open, wat een optimale vochtregulering garandeert. Ook het elastisch vermogen maakt een betere ondersteuning met waar nodig drukverlagende eigenschappen mogelijk.
Wat is nu eigenlijk een synthetische of natuurlijke latex?
Latex matrassen hebben bijna altijd een kern met een mix van natuurlatex of natuurrubber met synthetisch latex. Meestal is het een combinatie van beide. Een 100% natuurlatex matras bestaat helemaal niet want deze zou dan immers vloeibaar zijn (latex melk van de rubberboom) er is dus altijd sprake van een toevoeging met een additief, zoals bijvoorbeeld krijt.
Volgens de Europese norm mag een matras met minimaal 50% aandeel van natuurlatex of meer, al een schuimrubber matras op basis van natuurlatex worden genoemd.
Een deel van de fabrikanten voegen tijdens de productie van latex grafiet toe om hiermee het matras brandvertragend te maken. Dit latex rubber is te herkennen aan een grijze kleur, de comfort eigenschappen van de ze matrassen zijn niet anders dan van gewoon latex. Overigens geldt dit niet voor de fabrikanten welke natuurlatex matrassen produceren daarbij is deze toevoeging overbodig.
De Zwitserse norm ligt hoger: Gelijk aan of boven een aandeel van de 8o% natuurlatex, wanneer hier sprake van is mag een schuimrubber als een schuimrubber op basis van natuurlatex worden aangeboden. De natuurrubber matraskern is vervaardigd uit het melksap van de rubberboom (Hevea-Brassiliensis). Het melksap wordt voorzien van hoogwaardige additieven en “opgeklopt of gemixt” waarna het in mallen word gegoten en verhit zodat het vulcanisatie proces tot stand komt.
Soms spreekt men ook wel over een schuimrubbermatras. Dit laatste slaat meestal op een matras met een kern van polyether of koudschuim dus niet te verwarren met een latexmatras hetzij op synthetische of natuurlijke latex basis.
Het “Talalay” Latex procedé:
Talalay latex heeft na het toegepaste procedé een open en gelijkmatige celstructuur waardoor het materiaal goed ventileert en goed vocht doorlaat. Talalay latex wordt anders geproduceerd dan matrassen op basis van natuurlatex, nadat de latex-mix (zowel synthetische als natuurlijk met toevoeging van additieven) in de mallen is gegoten wordt deze vacuüm gezogen en daarna met minus 30 graden bevroren waardoor de toe dan toe gesloten celstructuur wordt geopend en gelijkmatig verdeeld. Nadat dit ontstaan is wordt CO-2 ingespoten tussen de dan onstane cellen in de latex zodat deze structuur niet meer kan imploderen, hierna wordt de latex in de mal verhit zodat de vulcanisatie plaatsvind wat leid tot het eindprodukt.
Na de productie van de latexkernen worden deze (tot drie keer toe) gespoeld met onthard water zodat alle rest van additieven worden verwijderd. Er ontstaat op deze wijze en schone en hygiënische matraskern Door de open celstructuur krijgt het schuim een hoog elastisch en goed ventilerend vermogen en komt dit de levensduur ten goede. Een Talalay latex matras biedt veel comfort en een langere levensduur dan de normale synthetische latex.
Pulse, een nieuwe ontwikkeling op het gebied van latexschuim
De combinatie van de unieke, SonoCore-technologie (procedée waarbij van binnenuit de schuim vulcaniseert) met de nieuwe Latexco-formules resulteert in het meest duurzame, best ventilerende, sterkste, meest veerkrachtige en zachtste latexschuim ooit gemaakt. Dit als garantie voor een perfect rustgevende en verfrissende slaap.
Dankzij het SonoCore-proces krijgt Pulse-latex een homogene schuimstructuur. Deze homogene structuur is uitermate belangrijk. Pulse-latexcomponenten beschikken over een uitstekende elasticiteit en hebben een extreem hoge treksterkte en hebben een langere levensduur dan talalay-latex. Dankzij de bijzondere ventilerende eigenschappen van de schuimstructuur zorgt Pulse-latex voor een perfect gebalanceerd microklimaat en een optimale vochtregulatie.
Pulse-latex blinkt uit op het vlak van comfort en het SonoCore-proces kan prat gaan op de beste ecologische voetafdruk binnen de latexindustrie aangezien er tot 5 maal minder energieverbruik nodig is t.o.v. het talalay-latex procedée.
Natuurrubber, een natuurlijke grondstof
Bij de primaire productie van natuurrubber, het kweken van Hevea Brasiliënsis bomen en het tappen van latex, treden slechts weinig negatieve milieueffecten op. In de natte tropen hebben boomgewassen een duidelijke ecologisch voordeel boven éénjarige gewassen. Het bladerdak en het wortelstelsel van de bomen reguleren het microklimaat zodat een scala aan secundaire planten kan gedijen, terwijl de bodem beschermd wordt tegen uitdroging en de eroderende invloed van regens. De bomen bieden een habitat voor een grote variëteit aan dieren.
Eenmaal in productie blijven rubberbomen, afhankelijk van de tap-intensiteit, 20 tot 35 jaar leveren. Daarna wordt er gerooid en herplant. Het Heveahout wordt voor 95% gebruikt, onder andere in de meubelindustrie. Een ecosysteem met 33 jaar oude Heveabomen produceert per jaar 450 ton/ha. aan biomassa, vergeleken met 475- 664 ton/ha. biomassa van tropische bomen in Maleisische regenwouden. Gezien de belangstelling voor de opwarming van de aardatmosfeer door CO2-uitstoot, is vermeldenswaardig dat een rubberplantage qua koolstofbinding nauwelijks onderdoet voor een primair tropenbos. De hoeveelheid commerciële energie die nodig is voor het oogsten, verwerken en transporteren van natuurrubber is slechts een fractie van wat nodig is voor bijv. synthetische rubber (zie grafiek). Hier geniet natuurrubber dus een duidelijk milieuvoordeel.
Voor wie is een latex matras geschikt?
Dit hangt dus vooral af van de keuze in de soort latex matras. Over het algemeen kunnen we stellen dat natuurlijke latex of talalay latex gekozen worden door mensen die een stabiele ligging als prettig ervaren. Door het puntelastisch vermogen ligt u gelijk “stil”, de matras is dus veel minder beweeglijk dan bijvoorbeeld een pocketvering matras. Ook blijkt dat mensen met een reumatische aandoening hetzij in gewrichten of spieren baat hebben bij de lagere puntbelasting op hun lichaam en het stabiele karakter van deze matrassen maar natuurlijk kan deze matras voor een ieder die hoge eisen stelt aan het conformerende (zich aanpassende) vermogen van een matras. Let wel: Een juiste combinatie met de bedbodem is een vereiste.
Nog even de eigenschappen van natuurlatex/rubber op een rijtje:
- De voornaamste eigenschap van de natuurlatex is elasticiteit. Dankzij zijn lange moleculaire structuur kan de natuurlatex tot 500% in de lengte worden gerekt zonder zijn oorspronkelijke vorm te verliezen.
- Natuurrubber voelt zacht aan: het geeft de matras een ongeëvenaarde soepelheid, perfect gedoseerd tegendruk en een aangenaam gevoel.
- Natuurrubber is gezond: de open celstructuur zorgt voor een doeltreffende verluchting van de matras.
- Natuurrubber behoudt zijn vorm: door zijn grote elasticiteit en veerkracht komt de matras na het indrukken telkens opnieuw in haar oorspronkelijke vorm terug.
- Natuurrubber is puntelastisch.
Op welke bedbodem komt een latex matras tot z’n recht?
Een latex matras komt het best tot zijn recht op een lattenbodem of een boxspring. Door het hoge elastische vermogen weliswaar afhankelijk van het type toegepaste latex, wordt er relatief veel druk van ons lichaam door de matras heen op de ondergrond uitgeoefend waardoor er met veerkrachtige en flexibele bodems de beste comfortgraad wordt bereikt.
De levensduur van de latex matras
De levensduur van een natuurlatex matras is varieert veelal tussen de 8 tot 13 jaar en van Talalay latex tussen de 7 tot 10 jaar. Dit is weliswaar gerelateerd aan onze praktijkervaring. Eén ding is zeker, maar dit geldt overigens niet alleen voor deze matrassen: Transpiratievocht in combinatie met slecht ventilerende bedbodems en slaapkamerruimte’s beïnvloeden de levensduur zeer negatief. Hou dan ook goed rekening met de keuze van niet alleen matrassen ook bijpassend bedtextiel soms specifiek voor dit soort situatie’s ontwikkeld zoals onder andere het textiel van SmartSleeve®