Mensen slapen veel efficiënter dan apen

Mensen slapen veel efficiënter dan apen, zo hebben wetenschappers vastgesteld.
Gemiddeld slapen mensen maar zeven uur per dag, terwijl veel apen meer dan tien uur slaap nodig hebben.

Waarschijnlijk hebben we minder nachtrust nodig, omdat onze diepste slaapfasen langer duren dan andere primaten.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Evolutionairy Anthropology.

Remslaap
De wetenschappers vergeleken de slaappatronen van mensen met gegevens uit de wetenschappelijke literatuur over de slaap van 21 apensoorten, waaronder bavianen, oerangoetans en chimpansees. Vrijwel alle apen slapen gemiddeld enkele uren langer dan mensen. Dat komt waarschijnlijk omdat de dieren veel kortere periodes van diepe slaap doormaken tijdens hun slaap.

De dwergstaartmaki slaapt bijvoorbeeld veertien tot zeventien uur per dag, maar slechts 5 procent van die tijd bestaat uit remslaap. De menselijke slaap bestaat voor 25 procent uit deze slaapfase waarin we dromen.

Kampvuren
“De slaap van mensen is uniek vanwege de korte duur, maar ook vanwege de hoge kwaliteit”, verklaart hoofdonderzoeker David Samson op de nieuwssite van Duke University.

Volgens Samson is de de efficiënte menselijke slaap mogelijk ontstaan, omdat mensen in de loop van de evolutie op de grond zijn gaan slapen en niet meer in bomen zoals andere primaten.

Die meer comfortabele plek maakte waarschijnlijk een diepere slaap mogelijk. Zeker omdat mensen leerden om kampvuren te maken, zodat roofdieren op afstand bleven.

bron: NU.nl/Dennis Rijnvis